Yeni Haberler
recent

Girişiminiz İçin Verimli Çalışma

Girişimde bulunma nedenleri arasında başımızda dikilip sürekli bize “şunu yap, bunu yap” demesinden rahatsız olduğumuz yöneticilerin rolü var. Girişimde bulunarak bu tip bize ne zaman ne yapacağımızı söyleyen yöneticilerden de kurtulmuş oluyoruz. Fakat bu kurtulduğumuz sorun aynı zamanda girişimimiz için verimli çalışmamız konusunda da ideal yol bulmak gibi yeni ve farklı bir sorun yaratıyor. Girişimimiz için zamanı etkili kullanıp, maksimum verimlilikle çalışmak ve bu sorunu aşmak için neler yapabiliriz, şimdi o tavsiyelere göz atalım. İş Planı Yapın Programlı çalışmak verimli çalışmanın en temel unsurudur. Güne ne yapacağınızı bilmeyerek başlamak, günü kayda değer bir şey yapmadan bitirmenize neden olur. Bu nedenle hangi gün ne yapacağınızı en az bir gün öncesinden belirlemiş olmalısınız. Program yaparken yapılması gereken işleri bitirme süresine ve zorluğuna göre gruplara ayırın. Kendinizi en dinç hissettiğiniz zamanlarda en zor işleri, en az güce sahip olacağınız zamanlara en kolay işleri yapmak üzere planlayın. Söz konusu planları kafanızda yapmayın. Bir kâğıda yazın ya da herhangi bir uygulamadan yararlanın. Örneğin Google ‘ın ücretsiz olarak sunduğu Google Keep ‘i kullanabilirsiniz. Her bir iş için süre belirleyin ve o süreyi aşmamak için elinizden geleni yapın. Aşmanız durumunda da bunu o günkü çalışmayı sona erdirme sürenize dâhil edin. Yani o gün için yaptığınız iş planında yer alan bütün işleri yapmadan o gün çalışmayı sonlandırmayın, ertesi güne mümkün olduğu kadar iş bırakmayın.
Sabah Erken Kalkın Birçok kişi için geceleri çalışmak, sessiz ve huzurlu bir ortam olması nedeniyle daha idealdir. Fakat bütün büyük girişimciler sabah erken kalkmaktadır. Çünkü sabahları erken kalkan kişiler her daim daha dinç olup, daha verimli çalışmaktadır. Elbette sabahları erken kalkmak adına uykusuz kalmayın. Mümkün olduğu kadar uykunuzu almış olarak uyanın. Bunun için gece erken yatın. Bazı insanlar 10-11 saat, bazı insanlar 5-6 saat uyuması durumunda uykusunu alır. İdeal süre 6-8 saat arasıdır. Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Uzaklaşın Verimli çalışmak konsantrasyon gerektirir. Günümüzde ise dikkat dağıtıcı bir sürü unsura sahibiz. Bunların başında mobil cihazlar ve sosyal medya gelmektedir. Tamamen konsantre olarak bir iş yaparken mobil cihazımıza gelen ya da açık olan internet tarayıcısında bulunan sosyal medya hesabımızdaki bir bildirim kolaylıkla dikkatimizi dağıtabilir. Sonrasında dağılan dikkat ve konsantremizi toplayıp tekrar işimize yoğunlaşmak zorlaşabilir. Bu gibi sorunlar yaşamamak için telefonumuzu sessize alabilir, internet tarayıcımızda bulunan sosyal medya hesaplarına ait sekmeleri kapatabiliriz. Spor Yapın Atalarımız “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü gelişi güzel değil, mantıklı gerekçeler ile söylemiş. Spor yaparak dinç bir vücuda, dinç bir vücutta dinç bir zihne sahip olmanızı sağlar. Dolayısıyla çok daha fazla çalışma, çok daha az yorulma imkânına sahip olursunuz. Elbette sağlıklı beslenmenin de önemini unutmamak gerek.
Tatil Yapın Başarıya giden yol her daim “çalışmak, çok çalışmak, daha çok çalışmak, hep çalışmak” gibi her yerde vurgulansa da robot değiliz. Kaldı ki robotlar dahi sürekli çalışmaları durumunda aşırı ısınır, bozulur ve çalışamaz hale gelir. Bazen sadece çalışmak bir noktadan sonra kayda değer bir şey yapamamaya neden olarak verimli çalışmaya engel olur. Bu duruma meşhur “odun kırma yarışması” hikâyesi güzel bir örnektir. Odun kırma yarışmasında iki yarışmacı vardır. Biri dinlenmeden, aralıksız odun kırmakta, diğeri molalar vererek odun kırmaktadır. Herkes aralıksız olarak, dinlenmeden odun kıran oduncunun yarışmayı kazanacağını düşünse de, kırılan odunlar sayıldığında yarışmayı kazanan oturup molalar veren oduncu olmuştur. Dinlenmeden odun kıran oduncu sonuca şaşırıp, dinlenen oduncuya nasıl oldu da kazandığını sorunca, dinlenen oduncu “ben dinlenirken aynı zamanda baltamı biliyordum. Keskin balta odunu daha kolay kestiği için daha hızlı ve daha fazla odun kesebildim” cevabını vermiştir. Bu hikâyede olduğu gibi sizde kendinize haftada bir gün belirleyin. O günü tamamen kendinize ayırarak rahatlayıp, dinlenin. Bu sayede verimli çalışmak için daha keskin bir zihne sahip olacaksınız.
SONUÇ Girişiminiz için sadece çok çabalamak her zaman sizi başarıya ulaştıracağı anlamına gelmez. Aynı zamanda attığınız adımların ve gösterdiğiniz çabanın da yerinde ve doğru olması gereklidir. Bazen bir işi iyi yapmak için yerinde atılan bir adım, yersiz atılan bin adımdan daha verimli ve etkilidir.
Unknown

Unknown

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Barış Kalkay. Blogger tarafından desteklenmektedir.